Fotograf Susanne Paulsen
Du läser

Fastighetsmäklare i Strömstad – ett jobb med stor variation

0
Mäklarfotografens vardag

Fastighetsmäklare i Strömstad – ett jobb med stor variation

I mitt jobb som mäklarfotograf längs den svenska västkusten hamnar jag ofta i Strömstad. Det är en stor kommun från Rossö och Kosteröarna i sydväst till norska gränsen med Idefjorden i nordost. Fastighetsmäklarna här måste ha en bred kunskap om allt ifrån Strömstads stadskärna till små stugor på landet, stora gårdar med lantbruk och skärgårdsöarnas speciella förhållanden.

Jag träffar fastighetsmäklaren Sofia Qvillby från Fastighetsbyrån under ett jobb. Det är en lägenhet i centrala Strömstad, Sofias specialitet. ”Jag har riktat in mig på Strömstads centrala delar och har fullt upp med både hus och lägenheter centralt. Vi är flera på kontoret med olika specialkunskaper så vi har delat upp oss lite. När det behövs hjälper vi varandra inom de olika områdena”.

Centrala lägenheter i Strömstad

När vi går tillbaka till bilarna passerar vi stadshuset på avstånd. ”Stadshuset är en av Strömstads vackraste byggnader” säger Sofia, och jag måste hålla med, det är verkligen en byggnad med karaktär.

Det karaktäristiska stadshuset tornar upp sig. En av Strömstads vackraste byggnader.

”Men vi har många vackra vyer här” fortsätter hon. ”Havet och Strömsvattnet är alltid närvarande, sen har vi flera fina utsiktpunkter, parker och promenadstigar. Bostadsmarknaden sinar inte här. På sommaren är det många turister men Strömstad består ändå mest av folk som faktiskt bor och jobbar här. Det gör att vi har ett levande centrum hela året med många restauranger & pubar, butiker och båtturer till skärgårdsöarna och till Norge.”

Strömstad har ett levande centrum längs strömsvattnet och havet.

En annan dag bär det av till Kosteröarna för fotografering. Den här gången följer fastighetsmäklare Jesper Havsberg från Askengren fastighetmäklare med för en heldag med fotografering och visning. Kosteröarna är ett naturrreservat och präglas av sin vackra natur, gamla gedigna fiskesamhällen och cykelstigar. Ett fåtal bilar är tillåtna för transport av varor, men i övrigt är det cykel eller flakmoped som gäller. Det unika Kosterhavet är också Sveriges första marina nationalpark med ett unikt djurliv och ett största djup på 247 meter.

Båtfärden tar närmare en timme och sedan blir det en promenad till huset. Jesper berättar: ”Att få jobba så här varierat är en stor fördel som mäklare. Ena dagen sitter man i möte på kontoret med kostym och slips, nästa dag lever man friluftsliv ute på kosteröarnas promenadstigar. Variationen och flexibiliteten är det bästa med jobbet tycker jag. Och alla olika människor man möter. Som mäklare handlar det om att ha en bred kunskap och att hela tiden sätta sig in i nya regler och lagar, men lika mycket gäller det att ha social kompetens, att kunna möta olika slags människor i många olika situationer.”

Mäklarjobbet i Strömstad är varierande och en dag på Koster ger ny energi.

Medan jag jobbar gör Jesper en beskrivning av huset och sedan bär det vidare mot en visning av en annan fastighet. På plats finns redan kollegan fastighetsmäklare Linn Warnö, som förberett för dagens visning av en stor fastighet på Sydkoster. Jesper och Linn hjälps åt att ta emot intressenterna och kan på så sätt hinna med att visa och svara på de frågor som kan dyka upp. ”Vi brukar hjälpas åt när vi kan” säger Jesper. ”På så sätt finns det möjlighet för köparna att vända sig till den dom önskar med sina frågor. Det kan också vara svårt att hinna med alla om man är ensam på plats.”

Jesper och Linn förbereder sig för visningen.

Jag önskar lycka till med försäljningen, tackar för mig och lämnar Koster för den här gången.

Strömstad breder ut sig längs vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Follow @ Instagram