Fotograf Susanne Paulsen
Du läser

En helt vanlig lägenhet

0
Mäklarfotografens vardag

En helt vanlig lägenhet

Lägenheten är från 80-eller 90-talet. Inget fancy. Ganska fräsch, men orenoverad. När du har plockat bort allting du inte vill ha med på bild och städat ser det väldigt tomt ut. Naket. Utan liv. Beiga väggar. Beiga mattor. Och fullständig obebott. Ingen kommer vilja bo här. Vad ska du göra?

Att plocka bort och städa är väldigt viktigt. Du kommer att se mer av rummen och bilden kommer inte att upplevas som stökig som den lätt gör när man har många saker framme. För att bilden ska upplevas som behaglig för andra att titta på gäller begreppet lagom. Tittar man på en bild som upplevs som stökig eller obehaglig på något sätt vill man inte fortsätta titta på den. Man tittar hellre på något annat. Det är så det fungerar.

Börja med att plocka bort allt. Börja sedan från början och lägg fram lagom mycket saker. Du kan använda dina egna saker helt och hållet, behålla din stil, men i ett väldigt bantat perspektiv. Försök att tänka på vad du gillade med lägenheten när du köpte den. Vad som betytt mycket för dig när du har bott i den. Utsikten? Materialvalen? Det skyddade läget? Närheten till lekplatsen? Uteplatserna? Fönstren? Speciella detaljer? Och så försöker du återskapa den känslan och göra det synligt för betraktaren, den blivande ägaren.

Tänk också på att de som betraktar bilden inte ska lära känna dig, de ska kunna se sig själva flytta in. Är du i tvivel, ta bort. Men lämna inte för mycket helt tomma hyllor eller väggar. I värsta fall kan du kanske låna en tavla av en vän eller granne. Något som passar in förstås.

Ibland kan mäklaren ge många bra råd och tips. De brukar även ha en ”fotografen – kommer – lista” med de mest grundläggande tipsen. Just den här lägenheten har fått en lätt styling av stylisten Mimmi med många av säljarens egna saker. Det kan vara klokt om man inte själv har så många idéer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Follow @ Instagram