Fotograf Susanne Paulsen
Du läser

Bättre förr?

0
Mäklarfotografens vardag

Bättre förr?

I dag slängdes jag flera år tillbaka i tiden. Förra århundradet susade förbi. Ja, till och med förra årtusendet. Det ljuva 80-talet. Närmare bestämt 1983.

18 år. Min första lägenhet. Egentligen en fastighet som skulle rivas inom en obestämd framtid, så inga stora renoveringar blev gjorda kan man säga. Men jag var nöjd. Fri. Man kunde städa när man ville. Diska när man ville. Inget av det blev gjort alltför ofta. Man slet inte på porslinet så att säga. Billigt boende. Centralt. Egen balkong. Spelade musik för grannarna med balkongdörren på vid gavel. Detta var livet. Men då hade jag inte besökt tvättstugan.

Och så blev det dags att skaffa sig sin allra försa tvättid. Mötet med vidundret i källaren var en ny erfarenhet. Jag hade aldrig sett något liknande. Vad jag visste var tvättmaskiner oftast vita och fyrkantiga. Man stoppade i tvätten, fyllde på tvättmedel och tryckte på knappen. Någon timme senare var det klart. In i torkrummet och hämta dagen därpå.

Den här var annorlunda. Såg mest ut som en tidsmaskin. På sätt och vis var det väl som en resa tillbaka i tiden. För på 80-talet hörde den åtminstone inte hemma. Lååång instruktionslista. 1. Stäng avtappningskranen. 2. Lägg i tvätt och tvättmedel. 3. Fyll på vatten. 4. SÄTT PÅ VÄRMEN. Vaddå sätt på värmen? 5. Sätt igång maskinen. Jag följde instruktionerna. Väntade. Stirrade på maskinen. Gick upp till lägenheten igen. Gick ner. Stirrade. Ok. Temperaturen hade ändrat sig något. 27 grader nu. Upp till lägenheten igen. Ner i källaren. 35 grader. Stirrade. 20 minuter passerade. Ok. Nu var den 40 grader. 6. När maskinen uppnått önskad temperatur, STÄNG AV VÄRMEN och låt tvätta önskad tid. Ok. En halv timme bör räcka. Upp till lägenheten. Ner igen. 7. Tappa ur vattnet genom att öppna avtappningskranen. 8. Stäng avtappningskranen och fyll på vatten för sköljning. Låt skölja c:a 15 minuter. Tappa ur. Upprepa 2 gånger till.

3 timmar senare var första maskinen centrifugerad och upphängd i torkrummet. Då var det bara fyra maskiner kvar.Tvätten är ju, som de flesta nog känner till, inget som håller sig rent bara för att man redan tvättat den en gång. Så denna procedur upprepades med jämna mellanrum. Allt som krävdes var en hel dags ledighet. Ingen mobiltelefon eller surfplatta att leka med. Ringde (den inte alls trådlösa) telefonen i lägenheten och man råkade glömma bort tiden lite kunde man ge sig katten på att 40-graderstvätten helt plötsligt blev en 60-graderstvätt. Eller uppemot 90 grader var ett inte helt ovanligt scenario under tvätt-tristessens mörka dagar. Men jag överlevde (inte alla kläder dock).

När jag så träffade på ett likadant, fortfarande verksamt, vidunder i en fastighet jag besökte omslöts jag av en våg av tacksamhet. Och 80-talsnostalgi. Och jag som tycker tvätten kan vara lätt belastande NU. Med både tvättmaskin och torktumlare. Rätt arbetshöjd och valet att tvätta när det passar. Samtidigt som man kan göra något helt annat. Nej, det är mycket som inte var bättre förr….

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Follow @ Instagram